İş

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Yozgatlıgil, ASO 12. Büyükelçilik Resepsiyonuna katıldı. İfade

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, “Türk startup ekosistemi dünyanın her yerindeki şirketlerin Avrupa, Asya ve Orta Doğu’daki işlerini ve girişimlerini geliştirmeleri için uygun bir ortam sağlıyor.” İfadesini kullandı.

Yozgatlıgil, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Etnografya Müzesi’nde düzenlenen 12. Büyükelçilik Resepsiyonuna katıldı.

ASO’nun ev sahipliği yaptığı klasik resepsiyonda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Yozgatlıgil, konuklara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın selamlarını iletti.

Yozgatlıgil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkenin son 20 yılda sanayiden bilim ve teknolojiye, ticaretten yatırıma, spordan sanata birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini ifade etti. karşılaşılan zorluklar ve krizler. Türkiye’nin bu süreçte zorluklar karşısında sorunlar yerine çözüm modülü olarak hareket etmeyi tercih ettiğine işaret eden Yozgatlıgil, “Sorunların diplomasi yoluyla dostane çözümünü en temel çözüm yöntemi olarak benimseyen Türkiye, hiçbir zaman Uluslararası işbirliği açısından tek taraflı kazanımlar elde etmeyi tercih ediyor.” “ve her zaman kazan-kazan durumunu teşvik etmiştir.” dedi.

“Türkiye, Avrupa’nın en cazip lokasyonlarından biri”

Türkiye’nin ekonomisini yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla, cari fazlayla büyütmeye kararlı olduğunun altını çizen Yozgatlıgil, bakanlık olarak bunu Türk yüzyılında da güçlü bir şekilde sürdürmek için her türlü çabayı göstereceklerini vurguladı. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında 100 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 1700’e yakın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurulduğunu belirten Yozgatlıgil, bu yapılar çatısı altında faaliyet gösteren 10 bine yakın firmanın teşviklerden yararlandığını belirtti.

Türkiye’nin Avrupa’nın en cazip lokasyonlarından biri olarak yatırımcılar için istikrarlı ve güvenilir bir merkez olduğunu belirten Yozgatlıgil, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türk startup ekosistemi, dünyanın dört bir yanından şirketlerin Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da iş ve girişimlerini geliştirmeleri için uygun bir ortam sağlıyor. Bu bağlamda, uluslararası işbirliklerinden sorumlu Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olarak ben de, Sayın büyükelçilerimize, yurt dışı misyonlarda görev yapan ekonomik danışmanlarımıza ve ticaret ataşelerimize hizmet vermek amacıyla, ASO, TOBB, OSB Yönetimleri, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve diğer paydaşların desteğiyle daha fazla yatırımın hayata geçirilmesi için aşağıdaki hususları vurgulamak isterim. Türkiye’de karşılıklı fayda sağlayacak, bölgemizde ve ötesinde farklı branşlarda yeni faydalı iş birliği ortaklıkları oluşturmak, ekonomilerimizin birbiriyle etkileşimini sağlamak. tüm insanlığı ilgilendiren konuların analizine daha güçlü ortak katkı sağlamak. Bu bağlamda Bakanlık olarak ikili işbirliğinin geliştirilmesine yönelik öneri ve değerlendirmelerinizi almaktan her zaman memnuniyet duyacağız.”

“Biz serbestçe mal taşıyoruz ama üreten sanayicilerimiz vize alamıyor.”

ASO Başkanı Seyit Ardıç da dünya ekonomisinde çok önemli değişikliklerin yaşandığını ve yeni bir dünya düzeninin kurulduğunu söyledi. Ortaya çıkan ekonomik farklılaşmanın IMF tahminlerine göre 5 yıllık dönemde euro bölgesinde enflasyona net yüzde 5, büyümeyi ise yüzde 1 azaltıcı etki yaratacağının tahmin edildiğini belirten Ardıç, Bu koşullar altında “dost ülkelerle” ekonomik ilişkiler arttı.

Küresel durgunluk endişelerinin gölgesinde ve risk algısının oldukça yüksek olduğu 2022’de yüzde 5,6 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 3,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,8 büyüme kaydettiğini ifade eden Erdoğan, Ardıç, “Ekonomimizin 2023 yılına kadar büyümesi muhtemel.” “Sonunda yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme oranına ulaşacak. Bunu güçlendirmek için birçok uluslararası kuruluş yakın zamanda büyüme beklentilerini revize etti ve yüksek profilli iddialarını öne sürdü.” dedi.

Ardıç, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve bu çerçevede yürütülen müzakerelerin, en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ile ticaret ve yatırım potansiyelinin artırılması ve mevcut bazı sorunların ortadan kaldırılması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Gümrük Birliği’nin günümüz şartlarında çeşitli sorunları var. Bunlar yapısal, uygulama ve kapsam kaynaklı sorunlar. Yapısal sorunlar arasında istişare ve uyuşmazlık çözüm mekanizmasındaki aksaklıklar da yer alıyor. Gümrük Birliği’nin uygulanmasına ilişkin sorunlar temelde gümrük birliğinin olumsuz etkileridir. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaklaşımı.” “Bu uygulamaların sonucunda ortaya çıkan vize ve taşıma kotaları meselesidir. Malların serbest dolaşımı için karşılıklı imza atıyoruz, malları serbestçe taşıyoruz ama bunları üreten sanayicilerimiz sınırda bekletiliyor, alamıyor.” vize alıyor ve eserlerini fuarlarda bile sergileyemiyor. Bu sorunun çözümünde desteğiniz bizim için çok değerli.”

Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Lideri Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Konvansiyonel Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcileri Ankara’daki diplomatik misyon, milletvekilleri, bürokratlar ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu